Ishrana obogaćena žitaricama smanjuje rizik oboljenja od raka, infarkta, dijabetesa i respiratornih infekcija. Žitarice od celog zrna jesu klice, mekinje i endospore, poput pšenice, ovsa i kinoe.
Ove žitarice su bogate dijetetskim vlaknima i drugim hranljivim materijama, kao što su minerali i antioksidanti.
Pogledajte i Kako se kuvaju žitarice
Istraživači sa Hardvardske javne medicinske škole tvrde da ljudi koji dnevno pojedu 34g žitarica od celog zrna spadaju u grupu od 17% koja je izvan polja rizika preuranjene smrti.
Takođe, rizik za oboljenje od respiratornih bolesti smanjuje sa za 11%, a kod dijabetesa čak za 48%.
Pogledajte i Sve blagodeti žitarica
Prema podacima, objavljenim u časopisu "BMC Medicina", žitarice podstiču zaštitne mehanizme protiv raznih zapaljenja.
Svi učesnici ovog istraživanja odgovarali su na pitanja o ishrani, pa je dokazano da su oni koji su žitarice uvrstili u svoju svakodnevnu ishranu ređe oboljevali od raka, dijabetesa, ali i srčanih i moždanih bolesti.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus