Ishrana obogaćena žitaricama smanjuje rizik oboljenja od raka, infarkta, dijabetesa i respiratornih infekcija. Žitarice od celog zrna jesu klice, mekinje i endospore, poput pšenice, ovsa i kinoe.

Ove žitarice su bogate dijetetskim vlaknima i drugim hranljivim materijama, kao što su minerali i antioksidanti.

Pogledajte i Kako se kuvaju žitarice 

Istraživači sa Hardvardske javne medicinske škole tvrde da ljudi koji dnevno pojedu 34g žitarica od celog zrna spadaju u grupu od 17% koja je izvan polja rizika preuranjene smrti.

Takođe, rizik za oboljenje od respiratornih bolesti smanjuje sa za 11%, a kod dijabetesa čak za 48%.

Pogledajte i Sve blagodeti žitarica

Prema podacima, objavljenim u časopisu "BMC Medicina", žitarice podstiču zaštitne mehanizme protiv raznih zapaljenja.

Svi učesnici ovog istraživanja odgovarali su na pitanja o ishrani, pa je dokazano da su oni koji su žitarice uvrstili u svoju svakodnevnu ishranu ređe oboljevali od raka, dijabetesa, ali i srčanih i moždanih bolesti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa